Yavuz
3 min readApr 30, 2022
Ponte Vecchio-Floransa

Arkamda görmüş olduğunuz köprünün adı Ponte Vecchio yani Eski Köprü. Arno Nehri üzerinde yer alıyor. Eskiden üzerinde kasap dükkanları varmış. Şimdilerde kuyumcu ve turistik eşya satan dükkanlar mevcut.

Efendim Floransa acayip güzel bir şehir daha adımınız attığınızda sizi sarmalıyor ve zaman makinasına koyup geriye ışınlanmış hissi uyandırıyor. Floransa deyince Medici ailesinden bahsetmeden geçemeyiz. Bu aile bankacılık işiyle ilgileniyor. 1. Cosimo kurucuları, bankacılık dünyada her devirde olmuş ancak kurumsallaştıran bunlar (ABV!). 14. ve 17. yüzyıl arasında 300 yıl boyunca Floransa’yı yönetiyorlar. (Bu aileyi araştırın acayip bir kafaları var). 2 Papa falan çıkarıyorlar ailelerinden. Neyse biz köprümüze dönelim. Mediciler; Floransa’yı yönetirken iki defa sürgün yiyorlar. Her defasında daha güçlü bir şekilde dönüyorlar. İkinci dönüşlerinde Alessdro de Medici Floransa Dükü unvanını alıyor ve ilk sürgünden yaşadığı tecrübe ile halkla pek kaynaşmak istemiyor. Bir nevi dokunulamaz olmak için Giorgio Vasari’yi çağırıyor. Bak Vasari diyor ben bu eski saraydan bürokrasi ve devlet işlerini yürütmek istiyorum. Luca Pitti’den satın aldığım sarayda ise özel hayatımı yaşamak istiyorum. Bu ikisi arasında gidip gelirken beni halkla muhatap etmeyecek bir çözüm bul diyor. (tiksinç herif)

Dükün devlet işlerini yönettiği Palazzo Vecchio (eski saray) ı görmenizi isterim büyük konsülün toplandığı (500'ler salonu) devlet kararlarının alındığı ve konsül üyelerinin toplandığı bir yer. Önünde Michelangelo’nun Davut heykeli (aslı Uffizi Gallery de) var. Salonun içinde ise Michelangelo, Da Vinci ve Vasari’nin duvar ve tavan süslemeleri mevcut. -Michalengelo’nun yarım bıraktığı bir duvar süslemesi var. Vasari’ye demişler bunu sen bitir. Ulan bitirse Michalengelo bitirirdi ben kim oluyorum diyor-.

Palazzo Vecchio Avlusu

Vasari başlıyor çalışmaya ve eski saraydan bir koridor ile dünyanın en ünlü sanat galerisi olan Uffizi Gallery’e bir yol tasarlıyor. Uffizi (İtalyanca: Ofis) devlet aygıtının tüm bürokratik ayağının olduğu yerler. Şimdinin bakanlıkları gibi düşünebilirsiniz. Tüm bakanlıklar bir arada.

Uffizi Gallery

İşte Dük efendi eski sarayda işlerini halledip koridor vasıtasıyla Uffizi’ye geçiyor. Vasari buradan sonrasını şöyle çözmüş. Ponte Vecchio üzerinde kasap dükkanları var. Onların üzerinden bir koridor inşa (Vasari Koridoru)ediyor. Hatta koridorun güzergahında bir vatandaşın evinin gözetleme kulesi var. O dönemlerde sakata gelme olasılığı çok olduğu için herkes totoyu kolluyor ve gözetleme kulesi inşa ettiriyor. Vatandaş kulesini satmayınca bunlara, Vasari kulenin etrafını dönmek zorunda kalıyor. Vasari; bu emekli albay (!) ın kulesinin etrafını bir dönüyor ki adamın eli kolu bağlanmış her yerle bağlantısı kesilmiş. Kuleden inmesi için her gün muhafızlardan izin alması gerekiyor. Düşünün evinizden sokağa çıkamıyorsunuz. Koridor doğruca Medici’lerin iflas ettirip sonra gel senin sarayı ben alayım sana yardımım dokunur diyerek Luca Pitti’den çöktüğü Palazzo Pitti’ye geçiyor. (Bu Mediciler acayip tehlikeli, bir aileyi kafaya takarlarsa yahut önlerine çıkarsa ekonomik açıdan bitiriyorlar. Döneminin tekelci kapitalisti).

Palazzo Pitti

Yazının başına dönersek Ponte Vecchio; Floransa halkı için çok önemli şöyle ki Naziler 2. Dünya Savaş’ında geri çekilirken tüm köprüleri düşman arkalarından gelemesin diye patlatıyor. Sıra Ponte Vecchio’ya gelince halk diyor ki yapmayın, etmeyin bırakın böyle kalsın. Asker bu dinler mi? diyor biz bunu patlatacağız. Halk diyor ki köprü kalsın, etrafındaki evleri yıkın onların molozlarını köprüye yığarız düşman üstünden geçemez. Naziler kabul ediyor. Düşünün adam evimi yık ama köprüye dokunma diyor. Değişik. Onun içindir ki Ponte Vecchio çevresindeki binalar köprüye göre çok daha yeniler.

Floransa çok güzel bir şehir umarım sizler de görürsünüz.

Hoşça kalın.